Verbod nep reviews vanaf voorjaar 2022

Het kabinet wil nep reviews op internet verbieden. De demissionaire ministers Blok en Dekker hebben hiervoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Veel mensen lezen, voor zij een aankoop of boeking op internet doen, eerst de reviews van de aanbieder. Maar deze blijken lang niet altijd betrouwbaar.

In een eerdere uitzending besteedde Radar aandacht aan nep-reviews. Daarin kwam naar voren hoeveel belang consumenten hechten aan reviews. Maar liefst 70% van de gebruikers vindt online recensies de meest betrouwbare vorm van promotie. 75% leest eerst de recensies voor de aanschaf. Ook blijkt het al lange tijd kinderlijk eenvoudig om valse beoordelingen te plaatsen. Bekijk de uitzending hieronder terug:

Opinie-spam

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het veelvuldig voorkomt dat de reviews geschreven worden door de verkoper zelf. Ze kunnen bijvoorbeeld geplaatst zijn via nepaccounts. Ook zijn er verkopers die klanten belonen voor positieve reviews. Er zijn zelfs bedrijven die reviews tegen betaling aanbieden. ‘Opinie-spam’ wordt dit ook wel genoemd.

Reviews moeten vooraf gecontroleerd worden

Het is nu vaak moeilijk na te gaan hoe de reviews, die gebruikers van een webwinkel te zien krijgen, tot stand zijn gekomen. Volgens het wetsvoorstel moet de handelaar (de internetwinkel / aanbieder dus) voortaan checken of de gepubliceerde beoordelingen echt afkomstig zijn van mensen die het product hebben gebruikt.

“Als die informatie niet of onduidelijk wordt verstrekt en de consument hierdoor een andere beslissing neemt dan hij had genomen als hij die informatie wel had gekregen, dan is sprake van een oneerlijke en daarmee verboden handelspraktijk”, staat in de toelichting.

Handelaren mogen ook niet alleen positieve beoordelingen plaatsen en negatieve verwijderen.

Boete nep-reviews: minimaal 4% van de omzet

Internetaanbieders moeten reviews dus eerst op echtheid controleren voor ze online gezet worden. Handelaren (digitale platformen en aanbieders) die zich niet aan de regels houden, kunnen een boete krijgen van minimaal 4 procent van de omzet.

Het kabinet wil dat de nieuwe regels volgend voorjaar ingaan. Het wetsvoorstel is de uitwerking van een Europese richtlijn en het is de bedoeling dat consumenten in de hele EU dezelfde bescherming krijgen.

Bron: NOS (kabinet wil nep-reviews op internet verbieden – 14/10/2021).
Headerafbeelding: Tumisu via Pixabay