Lage spamrating voor hoge deliverability

Geschreven door Michael Lindhorst op 1 maart 2018 (Copernica.com)

Als e-mailmarketeer wil je dat de mails die je verstuurt ook daadwerkelijk aankomen en niet in een spamfilter verdwijnen. Met een lage spamrating verhoog je je deliverability. Een paar tips.

De theorie

Spamfilters bepalen of een e-mail het label spam krijgt toegewezen of niet. Ze voeren verschillende tests uit wanneer e-mails binnenkomen. Elke test waar de e-mail niet doorkomt, levert strafpunten op en het totaal van die strafpunten is de spamrating. Daarom is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze score zo laag mogelijk blijft. De tests worden onder andere uitgevoerd op basis van de afzender en onderwerp, de content in je e-mail of de afbeeldingen die je gebruikt.

Tip 1: Afzender en onderwerp

Een duidelijke afzender en onderwerp helpen je bij het laag houden van je spamrating. Als je nog onbekend bent bij de ontvanger, moet je hier zeker rekening mee houden. Gebruikmaken van een te generiek adres of vreemde naam kan al strafpunten opleveren. Daarnaast is het vanaf 1 januari volgens de nieuwe code Email ook verboden een noreply@-adres te gebruiken als afzendadres. Het moet voor de ontvanger altijd duidelijk zijn van wie de e-mail afkomstig is.

Verander je onderwerp bij periodieke e-mails niet te drastisch per verzending. Spammers proberen vaak dezelfde e-mail met verschillende onderwerpregels te sturen. Daardoor zijn spamfilters hier ook gevoelig voor. Ook overtollige personalisatie in je onderwerpregel resulteert uiteindelijk in een hogere spamrating.

Tip 2: Invloed van content op je spamrating

Vermijd in de e-mailing het gebruik van spamgevoelige woorden zoals ‘gratis’ en ‘speciaal aanbod’. Raadpleeg eventueel een lijst met meest gebruikte (Engelstalige) spamwoorden. Ook het gebruik van onnodige spaties tussen letters geeft extra strafpunten, net als teveel hoofdletters, gekleurde letters, uitroeptekens en font-tags.

Sommige e-mailclients kijken nauwkeurig je hyperlinks na. Vermijd daarom het gebruik van hyperlinks waarbij de URL ook tussen de -tag staat. Dit bestempelen deze clients als poging tot phishing.

In plaats van http://www.google.com schrijf je daarom beter: Klik hier voor ’s werelds grootste zoekmachine

Stuur altijd een tekstversie van je HTML-nieuwsbrief mee. E-mailprogramma’s die geen HTML ondersteunen kunnen de ontvanger dan deze versie laten zien. En het verlaagt je spamrating. Zorg dat beide versies zo goed mogelijk overeenkomen. Schrijf de hyperlinks uiteraard wel volledig uit. ‘Meld je nu aan’ met een achterliggende link werkt niet in de tekstversie, gebruik daar bijvoorbeeld ‘Meld je aan op www.voorbeeldwebsite.com’.

Tip 3: Afbeeldingen binnen je e-mailing

Afbeeldingen in je e-mailing beïnvloeden ook je spamrating. Spamfilters lezen geen afbeeldingen. Wanneer je dus enkel gebruikmaakt van afbeeldingen in je e-mail, creëer je de indruk dat je het spamfilter wilt omzeilen en dat levert weer strafpunten op. Zorg daarom voor een goede balans tussen tekst en afbeeldingen. Gebruik tenminste één paragraaf aan tekst voor elke afbeelding.

Neem je afbeeldingen op in je e-mailing, vermijd dan het gebruik van lange bestandsnamen. Een afbeelding genaamd ‘Uitzichtoverdepolders.jpg’ is wel duidelijk, maar namen als ‘uit.jpg’ en ‘1.jpg’ komen beter door de spamfilters. Om de spamrating zo laag mogelijk te houden, gebruik je afbeeldingsnamen van hooguit drie karakters.

Tip 4: Technische aanpassingen

Verwijder alle onnodige HTML uit de broncode van je e-mail. Een schone en duidelijke broncode zorgt voor een lagere spamrating. Voeg verder geen Flash, formulieren of attachments aan je e-mailing toe. Flash wordt bijvoorbeeld niet ondersteund op mobiele apparaten als iPhone en BlackBerry. En e-mailings met bijlagen worden vaak geweerd door antivirussoftware en dragen bij aan een slechte e-mailreputatie. Mocht je toch bijlagen willen meesturen, zorg dan dat deze niet groter zijn dan 150 kb.

Door bovenstaande tips door te voeren, neemt je spamrating al af tot acceptabele waardes. Je e-mails zullen sneller en gemakkelijker langs die spamfilters komen en dus daar aankomen waar jij wilt dat ze gelezen worden.